Klant aan het woord: Pergamijn

Dasweg-2-4_Ria-van-Hooft-en-Evy-Gorissen-Pergamijn__W1C8179-e1607087734474

Pergamijn: het leven van elke cliënt maximaliseren

“Pergamijn ondersteunt mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Vroeger was dat voornamelijk ‘de zorg voor’ cliënten, nu betekent dat: ‘ervoor zorgen dat’ cliënten in hun kracht komen te staan en hun eigen leven kunnen invullen,” zegt Hub Hartmans, Teamleider ICT en Vastgoed bij Pergamijn. “Wij bepalen niet meer wat goed is voor de cliënten, maar ze bepalen zelf. Op basis van hun keuzes, kansen en mogelijkheden ondersteunen en begeleiden de professionals van Pergamijn, ze zo goed mogelijk. Ons werkgebied is groot, met een veertigtal buitenlocaties in: Midden-Limburg, Westelijke Mijnstreek, Parkstad (Oostelijk Zuid-Limburg) en Heuvelland.”

Welke waarden streven jullie na? Wat is de impact van de dienst?

“Het komt er op neer dat we er naar streven om de kwaliteit van leven van elke cliënt te maximaliseren. Wat dat inhoudt is natuurlijk per cliënt verschillend, variërend van licht verstandelijk beperkt tot ernstig verstandelijk/lichamelijk beperkt. Voor elke cliënt hebben we een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan voorzieningen voor wonen, werken, daginvulling en ontspanning. Een mooi voorbeeld kan ik noemen over de manier hoe we nu vastgoed kiezen (kwalitatief hoogwaardig wonen is ook een waarde). Een gebouw moet meer bieden dan alleen een wasbak en een kamer. Wat telt is de kwaliteit van het gebouw, o.a een centrale woonkamer, een groene omgeving, goede ligging en ga zo maar door. Ook dat beïnvloed de kwaliteit van leven.”

“We hebben onlangs een nieuwe strategie ontwikkeld ‘Pergamijn kiest kleur’, waar we drie pijlers voor de komende vijf jaar hebben geformuleerd. Ten eerste gaan we ons richten op excelleren, m.a.w procesoptimalistie zowel aan de zorg- als ondersteunende kant. De tweede pijler is ketenpartner op het gebied van levensvraagstukken worden, zowel horizontaal als verticaal. En ten derde willen we op het gebied van de Wet langdurige zorg over vijf jaar productleider in de zorg zijn, en dan met name over de zwaardere doelgroepen (dus intramuraal).

Het komt erop neer dat we ons zowel in de zorg als in de bedrijfsvoering willen ontwikkelen als netwerkorganisatie. We zullen ons dus meer dan voorheen open en extravert moeten opstellen in de regio en meer gaan samenwerken met andere partijen. Cliënten, maar ook de  zorgmedewerkers zullen hier uiteindelijk van profiteren.”

Zijn jullie bezig met digitaal te transformeren?

“We zijn meer met digitaliseren bezig dan met transformeren. We zijn ‘smart follower’. Dat houdt in dat we het niet willen uitvinden, maar wel de techniek adopteren als het voor ons iets toevoegt. Maar we zijn wel iets meer met innovatie bezig dan vroeger en we hebben nu een stevige projectenkalender. Zo zijn we nu bezig met het implementeren van een flexibeler werkplekconcept waardoor de zorgmedewerkers straks veel flexibeler zijn in het gebruik van hun ondersteunende ICT middelen. In de toekomst zal verdere digitalisering denkbaar en interessant zijn (denk aan de samenwerking met ketenpartners), maar we doen dit stap voor stap.

Digitale transformatie betekent voor ons, als ICT afdeling, ook ‘de mensen meenemen’. Zo hebben we, nog niet zo lang geleden, het primaire zorgproces ‘mean en lean’ vormgegeven en een nieuw ECD geïmplementeerd. Het ECD kent vele voordelen maar daar moet je het zorgpersoneel wel in trainen. Mensen in de zorg hebben maar één ding voor ogen en dat zijn de cliënten. Belangrijk hierin is dat digitale transformatie ALTIJD het zorgproces ondersteunt en niet andersom!”

Hoeveel jaar zijn jullie al klant van Innervate? En waarom werken jullie graag met de mensen van Innervate?

“We werken al meer dan tien jaar met Innervate samen en naar volle tevredenheid. De consultants van Innervate zijn toppers in hun vakgebied en daarnaast communicatief vaardig. Dat onderscheidt ze! Oprecht willen ze altijd het naadje van de kous weten en weten hoe het bij Pergamijn in elkaar steekt. Elke consultant is deskundig op zijn eigen vlak van diep technisch tot informatie strategie. Maar wat ik echt kan waarderen is dat ze eerlijk zijn. Ze zullen nooit zeggen dat ze iets kunnen, waar ze achteraf geen kaas van hebben gegeten. Dan adviseren ze om op zoek te gaan naar een anders specialist.”

Dit artikel is geschreven in 2019 ter ere van het 20-jarig bestaan van Innervate.

Ook zo'n impactvolle job?

Meld je aan voor een traineeship met high impact – op je opdracht én voor je carrière!

Deel deze vacature met je vrienden

Ben jij onze toekomstige trainee?

Blijf op de hoogte!

DOwnload het Opleidings
programma

Zorgvuldig én op maat samengesteld door onze consultants én ons commited team Leven-Lang-Leren, staat dit overzicht mooi op je cv. 

Wordt deel van een topteam consultants

Meld je nu aan voor een gesprek en ontwikkel je als een speer als Young Professional